Varoluş Dergisi

ŞİFALI SICAK LEZZETLER – KIŞ MENÜSÜ

Havaların soğumasıyla artan hastalıklar, soğuk algınlıkları ve yorgun düşen bünyeleri onarmaya geldim. Bilenler bilir ama bilmeyenler için tekrardan hatırlatmak isterim, her mevsim, o mevsimde ihtiyacımız olan vitaminleri, mineralleri içinde barındıran sebzeler ve meyveler ile gelir, sağlıklı beslenmenin en temelinde ise  her sebzeden mevsiminde, mümkün olduğunca fazla renk çeşidiyle tüketmektir, farklı renklerde olan sebzeler bu renklerini antosiyanin adı verilen hem renk verici pigment, hem de antioksidanları içinde barındıran güçlü mikro boyuttaki yapılardan alırlar, eğer tabağınız rengarenk olursa, tabağınız sağlıklı ve bol vitaminli olmuş demektir.
Sizin ve ailenizin sağlığına iyi gelecek, gözünüzü gönlünüzü açacak tariflerimize geçelim; başlangıç olarak Zencefilli Bal Kabağı Çorbası, ana yemek olarak da  Fırınlanmış Zerdeçallı Karnabahar ve Pancarlı Pirinç Pilavı yaptım, kokuları ve aromaları muazzam oldu. Hadi sizleri daha çok bekletmeden tarifimize geçelim.

Zencefilli Bal Kabağı Çorbası Malzemeler:

500 Gram Bal kabağı

3 Dilim Taze Zencefil

50 Gram Krema

6 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ

6 Su Bardağı Su

Tuz, Karabiber, Zerdeçal

Yapılışı:

Bal kabaklarımızı orta kalınlıkta keselim, orta büyüklükte bir tencere içinde yağımız ile birlikte kavuralım, içerisine zencefilimizi ilave edelim, baharatları ilave ederek, aromaların artmasını, sebzelerin hafif karamelize olmasına özen gösterelim. Bu esnada sürekli karıştıralım 10 dakikaya yakın bu işlemi yapmanız, çorbamızı daha aromatik yapacaktır, suyumuzu ilave edip kapağımızı yarım kapatarak, kaynamasını bekleyelim. Kaynamaya başlayınca, el blender’ı yardımıyla iyice çekelim, çorbamız pürüzsüz bir hal alınca içerisine kremasını ilave edip karıştıralım, üzerine gönlünüze göre baharat ilave edip süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

 

Zerdeçallı Karnabahar Yemeği Malzemeler:

1 Kg Karnabahar

1 Büyük Boy Havuç

1 Büyük Boy Patates

1 Büyük Boy Soğan

Tuz ve Karabiber, Zerdeçal

Nar Taneleri

Yapılışı:

Sebzelerimizi eşit büyüklükte doğrayalım, fırınımızı 200 derece olacak şekilde ısıtalım, sebzeleri baharatlarımız ve yağımız ile geniş bir karıştırma kabı kullanarak , sebzenin her tarafı sarı olacak şekilde baharatımız ve yağımız ile karıştıralım, fırın tepsimize pişirme kağıdı serelim sebzelerimizi tepsimize dizelim, gerekirse 2 tepsi kullanalım, sebzelerimizin üst üste gelmemesine özen gösterelim, bu sayede sebzelerimiz güzelce kızaracaktır, gözlemleyerek 20-25 dakika arası pişirelim, işlem bittikten sonra  üzerine nar taneleri serperek servis edelim.

Pancarlı Pirinç Pilavı Malzemeler:

2 Adet Mor Pancar

2 Bardak Pirinç

4 Bardak Su

1 Büyük Boy Soğan

Tuz ve Karabiber, Zerdeçal, Sıvı Yağ

Dekor için İnce Kıyılmış Dereotu

Yapılışı:

Pancar ve soğanlarımızı aynı büyüklükte doğrayalım, orta büyüklükte bir tencereye yağımızı ilave edelim, baharatları ilave edip aromalandıralım, 5 dakika boyunca kavurduktan sonra pancar ve soğanlarımız hafif renk alınca, pirinçlerimizi yıkayalım, süzelim ilave ederek, pirinçlerimiz ile kavurmaya devam edelim, suyumuzu ilave edip, kaşık yardımıyla tencerenin alt tabanını hafif kontrol edip, orta ateşte kapağı kapalı pişmeye bırakalım, su seviyesinin azaldığını görünce altını kısalım, pişirme işlemini kısık ateşte tamamlayalım, su tamamen çekilince dibini kontrol edelim, hiç su kalmayıncaya kadar pişirme işlemine devam edelim, piştikten sonra 5 ila 10 dakika dinlenmeye bırakalım, üzerine ince kıyılmış dere otu ilave ederek servis edebilirsiniz.

Bugün sizlerle mutfağımızda Bal Kabağı, Karnabahar ve Pancar’ı değerlendirerek hem bol vitaminli hem de bol renkli güzel bir sofra kurduk, özellikle yeni yılın ilk günlerine sizlere sağlıklı ve mutlu ve hayallerinizi yaşadığınız bir yıl diliyorum, iyi niyetlerle hazırladığım bu tariflerimin size ve ailenize sağlık, neşe ve mutluluk getirmesini umuyorum, kalbinizden mutluluk, gözünüz’ den neşe, çevreniz’ den sevdikleriniz eksik olmasın.

Ali Onur ALPER

Ali Onur Alper

Ben Ali Onur Alper. 1989 yılında Gaziantep'te doğdum. Çukurova Üniversitesi Biyoloji bölümünde tamamladığım lisans eğitimim boyunca ağırlıklı olarak şifalı bitkiler üzerinde çalıştım. Uluslararası projelere katıldığım lisans eğitimim sonucunda Mutfak Sanatları Akademisi'nde Aşçılık eğitimi alıp 5 yıl boyunca Türk Hava Yolları'nda Uçan Aşçı olarak çalıştım. Dünyayı dolaştım. Akabinde California'ya taşınarak 1 yıl kadar burada çalıştım. İnsan Kaynakları ve İşletme üzerine ayrı ayrı yüksek lisans eğitimimi tamamladım ve akabinde Sola Unitas'da koçluk eğitimi aldım. Türkiye'ye döndükten sonra nihayet hocam İsmail Bülbül ile Reiki'ye dahil oldum. Yalnızca şu ana kadar öğrendiklerim değil, kişisel farkındalığımı da üst düzeye çıkartan bir deneyimle hayatımın en keyifli zamanlarını yaşıyorum. Siz değerli Varoluş Dergisi okurlarıyla bulunmaktan büyük keyif duyuyorum.

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler