Yay burcu, Zodyak da 9. Burçtur. 9. Evle ilişkilidir. Yöneticisi Jüpiterdir. Diğer bir anlatımla Tanrılar tanrısı Zeus’tur. Merkür bu burçta zarar görür.
21 Kasım-21 Aralık tarihleri arasında Güneş Jüpiter’in evinden Yay burcundan geçer.
Yay’ın mizacı Coleric’tir. Ateş elementine mensup, sıcak –kuru doğada eril ve değişken yani yeni şartlara uyumlu yapıda bir burçtur.
Çift vücutlu burçlardandır. İki formdadır, birinci bölümü ‘insan formunda’ ikinci bölümü ise 4 ayaklı, toynakları olan, hayvanca tavırda olan ve avlanan yapıdır.
Özgürlük Yay burcu için oldukça önemlidir.
Objektif, dışa dönük tavırlara sahiptir. Ağzı sıkı, iyimser, hevesli, maceracı, gerçeği arayan, sıcakkanlı, yüce gönüllü, incelemeci, çok yönlü, itibarına düşkün, kaşif, gezgin, idealist, vizyon sahibi, felsefi, yargısal (hukuk) yargıçlar, hayalci, meraklı, bilgilidir.
Din Adamları, misyonerler, gezginler, araştırmacılar, akademisyenler, öğrenciler, filozoflar, hacılar, kozmik bilinç sahibi olmak, vücutta kalçalar, uyluklar, doğa tabiat sporları, trekking yay burcu ile alakalıdır.
‘Yay Burcunun temel yönelimi; büyümek, genişlemek, yayılmak, bolluk, yeni ufuklara açılmak, keşfetmek ve farklı deneyimler yaşamaktır.’
O yüzden özgürlük oldukça önemlidir. Özgürlük bulamadığı yerde, istediği gibi hareket edemediği durumlarda, sosyal kuralların kısıtlaması altında zorlandığında; reform yapabilen, ortamı kendine göre adapte eden burçtur.
‘Olumsuz özelliklerinde ise; detaylarla uğraşmak istemeyen, söz verip yerine getirmekte zorlanan, ön yargılı, kaba, patavatsız, yargılayıcı, dağınık, fanatik, gamsız, çabuk inanan, riskçi, sabit kalmaktan ve bağlanmaktan korkandır.
Yunan Mitolojisinde Yay burcu Kentaur olan Chiron ile özdeşleştirilmiştir.
Chiron yarı at, yarı insandır. Kronos ( Satürn ) eşi Rhea’nın kıskançlığından korktuğundan Philyra ile at biçimine girerek birleşir. Bu birleşmeden yarı at, yarı insan bedenli varlık Chiron doğar.
Kentaurlar yırtıcı ve azgın bir doğaya sahipken, aralarında en akıllı ve bilgesi olan Chiron’dur. Akhilleus, Apollon’un oğlu Asklepios onun öğrencileridir.
Asklepios’a tedavi sanatlarını, Akhilleus’a avlanmayı ve savaşmayı öğrettiği gibi müzik, ahlak ve hekimlik dersleri vermiştir. Bilge bir öğretmendir ve ölümsüzdür. Büyük Şifacıdır.
Bir gün Kentaurların çıkardığı bir kavgada Herakles istemeden okuyla Chiron’u yaralar.
Başkalarının yaralarını iyileştirmekte ustadır fakat; Chiron kendi yarasını iyileştiremez.
Ölümsüz olduğu için sonsuza kadar acı çekecektir. Yaralanan Chiron hareket edemez ve bedenine hapsolur.
Çektiği acıdan kurtulmak için ölüme mahkum Prometheus ile ölümsüzlüğünü değiştirmek için anlaşır. Bu şekilde acıdan kurtulmuştur. Zeus Chiron’u gökyüzüne yükselterek sonsuza kadar var edecektir.
Mitolojik anlatıda Yay burcunun üç halini Chiron ifade etmektedir. Kentaur; hayvansı içgüdü ve savaşan vahşi, Tanrıların ve kralların çocuklarını emanet ettiği bilge öğretmen, şifacı. Semaya yükselerek sonsuza kadar yaşayan ilahi yön.
Yay burcunun kendine has hayat anlayışı vardır. Her türlü anlayışa ve inanca açıktır. Bilgiye eğitime çok önem verir. Kendine fazla güven duyabilir ve her yeniliğe cesaretle atılabilir.
Doğadaki Yay burcu zamanı; uzun kış gecelerini, tabiatın kış uykusuna yattığı zamanı ifade etmekte. Coşkulu Yay burcunun yapısına göre ters görünse de; kış geceleri ve ateş etrafında maceraların anlatıldığı, bilginin paylaşıldığı keyif içinde bir atmosfer Yay burcunun tam temsilidir.
Tabiatta artık hasat bitmiştir, ürünler paylaşılmıştır; artık dışarıdaki faaliyetler ve yaşanan deneyimler anlamlandırılmaya, değerlendirilmeye, çıkarımda bulunmaya gelmiştir. Yay burcu; kendi yaşadıklarını, deneyimlerini tabiatın işleyişiyle birleştirerek, bir takım prensipler, ahlaki değerler, hayat felsefesi oluşturarak bunları anlatıp çevresine yayar.
Yurt dışı, yabancılar, ithalat-ihracat, yolculuklar, rehberlik, hukuk, turizm, dışişleri, uluslararası konular, kehanet, akademik konular, yayıncılık (radyo, tv, reklam) yüksek öğrenim, yabancı diller Yay burcu ile ilgili uğraşlardır.
Deneyimlemeye çok önem veren Yay burcu; ya okuyarak, ya da gezerek kendini eğitir.
Yay burcunun gölgesi; inançlarında haklı olduğu yönünde fanatizm ve hayatın nasıl yaşanması gerektiği ile ilgili prensip ve kurallar koymaya çalışmak olabilir.
Bu durumda kişi; vaaz veren, hoşgörüden uzak, kendisi için bile uygulamadan uzak prensipleri katılaştırarak çevresini ve Dünyayı yargılayan bir insana dönüşebilir.
Her şeyi bildiğini sanmanın en önemli sonuçlarından biri, insanın deneyimden uzaklaşması, kendini tanıma, yaşayarak öğrenme ve tüm bunlardan bir anlama ulaşma fırsatının yok olmasıdır. Karşıt burcu İkizler’e yönelerek; biliyor edasında, ahkam keserek ukalalık yapabilir.
Yay burcunun Sembolü; uzaklara, gökyüzüne doğru yönelmiş bir oktur. Bu da insanın evrenle bağını anlama çabasıyla birlikte, gelecek için yeni potansiyelleri görme ve değerlendirebilmesi olarak da yorumlanmaktadır.
Yay burcu yaşamdaki anlamın peşindedir. Evrenin sırrı üzerine kafa yorar. Neden buradadır, niçin yaşamaktadır? Bu arayışı onu bir noktaya getir ve o noktaya inançla sıkı sıkıya bağlı olduğundan kendi mutluluğunun yolunu da bulmuş olur.
Uslanmaz bir iyimserdir. Yay burcunun, küçük şeylerle mutlu olabilen bir yapısı vardır.
Yay burcunun yönelimi büyümek ve çoğalmaktır.
Bu sebeple Haritalarımızda Yay burcunda bulunan gezegenler ya da Yay burcunun yönettiği evler söz konusu olduğunda biz bu alanda büyümek genişlemek istiyoruz anlamına gelmekte.
10.evde ise; iş alanında büyümek istiyoruz
2.evde ise; para, finans konularında büyümek genişlemek istiyoruz demektir.
Yükselen Yay ise; kişi büyümek, vizyon kazanmak üzere burada diyebiliriz.
Güneş’i Yay olan kişi; nerede olursa orada ilişkileri genişletir.
Mars’ı Yay olan kişi; hedefler, cesaret atılım konusunda son derece genişlemeye uygundur.
Merkür’ü Yay olan; neşeli, konuşkan, farklı kültürler keşfetmeye açıktır.
Neptün’ü Yay olan; ilahi ve manevi konularda genişlemeye yatkın ve mistik konularda yetenekli bir jenerasyondan diyebiliriz.
Yay burcunun sembolü ok ve kuyruğun ifade ettiği bir diğer konu da ‘hedefleri aşmaktır.’
Hayat yolculuğumuzda ilerlemek için; ihtiyacımız olan cesareti, insanların belirlediği kalıpları aşma-büyüme isteğini haritamızda Yay burcundaki gezegenler ve Yay burcunun yönettiği evlerde gizli.
Yolculuğumuzda bollukla fakat abartmadan şükür ve iyimserlikle ilerleyebilmek niyetiyle….
Kaynakça;
Barış İLHAN : Astroloji Dersleri,
Gülden BULUT : Mitolojik Astroloji & Psikoloji
Öner Döşer : ASA ders notları
İnsanın kendini okumasi ne hos…. 💕 Kalemine saglik.. Iyi ki yay burcu olmuşum 💘
Bu benim:) bir yay kadını… ve en dönüşümlü nefeslerimde niyetim hep “Özgür olmak” tı. Şimdi bu yazıyı okurken tekrar hatırladım. Çok şükür öyleyim.
Ne güzel bir yazı. teşekkürler,
Sevgiler
Yay burcunun mitolojik hikayesi beni çok etkiledi:) ” Çektiği acıdan kurtulmak için ölüme mahkum Prometheus ile ölümsüzlüğünü değiştirmek için anlaşır. Bu şekilde acıdan kurtulmuştur. Zeus Chiron’u gökyüzüne yükselterek sonsuza kadar var edecektir.” bu ifade çok hoşuma gitti, farkındalık kattı, yaşarken ölmeyi ve yeniden ruhsal doğumu çağrıştırdı, Bir Yay burcu olarak içsel özgürlüğü keşfetmek beni bu zanların verdiği acıdan ve bedene hapsolma hissinden çıktığımı sadece ölümlü bir beden algısından özgürleşmenin önemini anımsattı. Farkındalık kattı. Teşekkürler :)))