Varoluş Dergisi

TARİH YAZAN MEZE: HUMUS

Birçok şey ile kombin olan bir baz malzeme ne güzeldir. Nohuttan maya yap, şalgama koy, sulu yemekler, falafel, humus, ekle salatalara ve yap yemeğini… Her türlü her türlü. Bakliyat yemenin önemi tartışılmaz bile hele bir de yerliyse o koku var ya benzemez hiçbir şeye.

Humusa geldiysek bence bir vitamin deposu. Hummus (çamur) nohut demek Arapça da. Bu nerenin dünya tartışır durur. Lübnan ve İsrail’in çekişmesini bilir misiniz bilmem. Hatta ikisi de birbirini yendi Guinnes Rekorlar Kitabı’na geçmek ve sahiplenmek için.

Yani humus dedin mi evet Ortadoğu. Akdeniz’e bakan yüzü. Mezopotamya’nın fikirleri..

Aklıma ruhuma gelenler bunlar humus deyince. Kimin olursa olsun, bence Hatay’ın yok yok Tarsus’un…Ya da annemin.☺️ Hadi buyurun.

İlk annemden gördüm hep soframızda olurdu. Hep aynı şekilde süslerdi annem ve özenle.

Bir sıra kırmızı toz biber, bir sıra kimyon, bir sıra sumak, üstüne de zeytinyağı.

Masalar hazırlanırdı çilingir..

Annem humusa son dekorunu verip dönünce elinde tabakla yüzünde bir haz olurdu bunu görürdüm.

Çocuksanız annenizi mutlu eden şey sizin de motiveniz oluverir. Merak edersiniz. Dimi?!

Velhasıl kelam..

Ben her yeni yıl günü yapar atarım dolaba. Diyete ve sağlıklı yaşam tarzına uygun olarak birkaç kaşık humus ve bol salata.

MALZEMELER:

400 Gr haşlanmış nohut (bir çay bardağı nohut suyundan ayıralım)

3-4 diş sarımsak

½ limon

1/2 çay bardağı tahin

½ çay bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz

Ayırdığımız nohut suyunu ihtiyaca göre kremsi bir kıvam alana dek ekleyebiliriz.

YAPILIŞI:

Haşlanmış nohut, tahin ve limonu mutfak robotunda pürüzsüz bir hal alana dek çekelim. Ve sarımsak, zeytinyağı, kimyon ilave edelim. Duruma göre yarım çay bardağı kadar nohut suyundan ilave edelim. Kıvam oldukça kremsi olmalı zira bekledikçe koyulaşacaktır. Tamam olduktan sonra servis kabına alıp üzerine ister zeytinyağı ister ocakta erittiğiniz tereyağından ilave edebilirsiniz ama siz zeytinyağı seçin sağlık olsun. Ve istediğiniz baharatlar ve bol salata!

Afiyet olsun.

Aydan Hatice Çelik

1988 yılında Mersin'de doğdum. Alanya'da büyüdüm. Hayatım yemek ve seyahat üzerine geçti. Turizm ve Otel İşletmeciliği Mutfak Bölümü mezunuyum. Güzel yemeğe ve onun insanların üzerinde bıraktığı güzel etkiye aracı olmayı seviyorum. Yemek yeme,pişirme, gastronomik keşifler, yeni tatlar ve baharatlarla alakalı her şey üzerine çok ilgiliyim. 2013 yılında Reiki ile 2014 yılında ise İsmail hocamla tanıştım. Reiki 3A öğrencisiyim. Reiki ile şifalanıyor şifalandırıyorum.

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler