Varoluş Dergisi

SPORA BAŞLAMAYI DÜŞÜNÜYORSUN MUSUN?

Çevremde en çok şu söylemleri duyuyorum: ‘’Bu günde geçsin yarın spora başlayacağım veya pazartesi spor ve diyete bu sefer başlıyorum!’’

Sürekli bir karar hali ve uygulamaya geçmekte zorluk… Ben de yaşıyorum ara ara. Bugün sadece başladım biliyor musunuz? İnternette karşıma çıkan Mel Robins’in 5 saniye kuralı bana ilham oldu. İnsan beyni ilk 5 saniye içinde verdiği kararı harekete geçirmez ise zihin düşüncelere hapsoluyormuş ve harekete geçmesine engel oluyormuş.

Bu süreç, beynin ön kısmında bulunan Prefrontal Korteks’in görevidir. Bizi diğer canlılardan ayıran bu yapının; karar verme, bilgiyi kullanma, problem çözme yetisi gibi görevleri vardır, saymakla da bitmez.

5 den geriye doğru sayan Mel Robins bizlere zihnin kısır döngülerine dalmadan 5 saniyelik bir çıkış haritası veriyor. Beynimiz içindeki çıkılmaz diye düşündüğümüz labirentten çıkış çok kolaymış, kesinlikle denemelisiniz. Özellikle sabahları yataktan çıkmamız gerektiğini düşünüp karar verdikten sonra 5 saniye içinde yataktan çıkmazsak beynimiz bizi oyalamaya başlıyor. Bu sırada alarmımızı her 2 dakika da bir erteliyoruz.

Bu dipnot kalsın köşede çünkü bu hafta neye başlıyorsan tam da o sırada 5 saniye içinde harekete geçmen için sana hatırlatıcı olacak. 5.4.3.2.1. …

Sizlere bugün karar verip, verdiğiniz kararı başlatacak ve harekete geçirecek ateşi yakmaya davet ediyorum.

Hızlıca hiç düşünmeden elinize bir kağıt ve bir kalem alın. 🙂

Haftanın günlerini yazın ve 1 haftalık program hazırlayın. Gün içerisinde bağlı olduğunuz iş rutininiz dışında kalan saatleri yazın ve yapacağınız egzersizi programınıza ekleyin. Programı çok doldurmayın. Normal günlük rutininize ekleyeceğiniz tek bir egzersiz olması çok önemli.

Yazdığınız programa özen gösterin, renkli kalemleriniz var ise günleri boyayabilir, kendiniz için güzel motive edici notlar yazabilirsiniz. Unutmayın, sadece 1 haftalık program yazın. Haftanın sonunda yaşadığınız değişim ve motivasyonunuz farklı olacak ve bir sonraki programa devam etmek için özgüven depolamış olacaksınız.

Her gün ve her hafta günlük rutininize eklediğiniz çalışmayı (yürüyüş, koşu, spor, vs.) hep aynı saatte yapmak çok önemlidir. Hangi çalışmaya başlayacaksanız saatine sahip çıkın. Sanki bir arkadaşınıza, sevgilinize verdiğiniz söz gibi düşünün.

Başladığınız egzersizi, en az 21 güne tamamlamaya çalışın, yeni bir alışkanlık kazanmak için önemli.

Aslında işin sihri, başladığın işi devam ettirmek. Bu seni içsel bir disipline götürecek, özgüvenini arttıracaktır. Hadi kendin için bir başlangıç yap. Neye ihtiyacın olduğunu bul, ne istediğini belirle, ufak bir program yap, kendi sorumluluğunu al ve yola koyul. Yaptığın çalışmaya sadık ol, kendine sakın baskı kurma, yapamayacağın işlerin altına girme. (Kaldıramayacağından fazla sorumluluk almak Solar Pleksus Çakra–Mide Çakrasında dengesizlik yaratabilir.)

Bir kibrit çöpü düşün çakıl taşına sürtündüğünde hemen alev alır. Sen de içindeki ateşi yak, unutma 5 saniyen var..

Elif Yılmaz

Elif Yilmaz Öztürk

Elif Yılmaz 1988 yılında Ankara'da doğmuştur.
11 yaşında başladığı yüzme sporuna lisanslı olarak devam etmiş, 14-16
yaş aralığında Milli Takımda yer almıştır. Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 14 yılı aşkın süredir Yüzme Antrenörlüğü yapmaktadır.
2014 -2015 yılında '200 Saat Yoga Alliance' eğitimini tamamlamıştır.
Sporculara özgü olarak Yoga ve Yönlendirmeli Meditasyon Çalışmaları
yaptırmıştır.
2011 Yılında Usui Reiki Grandmaster/ Teacher 17. Işık aşama İsmail
Bülbül’den Reiki 1. seviyeye uyumlanmıştır. 9 yıllık Reiki yolculuğunda, İsmail Hoca'nın birçok çalışmasına katılmıştır. 2014 yılında Reiki 2.
aşama, 2016 yılında Reiki 3A aşaması, 2020 yılında, Reiki 3B Master Öğretmenlik aşamasına Öğretmeni İsmail Bülbül tarafından uyumlanmıştır.

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler