Şimdi sizlere spordan önce, spor esnasında ve sonrasında dikkat etmeniz gereken birkaç öneride bulunmak istiyorum. Bu öneriler, başladığınız veya başlayacağınız egzersizlerde daha iyi verim almanıza yardımcı olacaktır. Sizlerin de kafasına takılan sorular olursa yazının altındaki yorum bölümüne sorunuzu yazarsanız, cevaplamaya çalışırım.
- Egzersize başlamadan, 1,5-2 saat öncesinden yemek yemiş olmak önemlidir. Yapılan egzersiz de midenin dolu olması, nefesin diyaframdan alınmasına engel olacaktır. İç organlar enerjisini, besinleri sağlıklı bir şekilde parçalamak ve hazmetmek için kullandığından yemekten hemen sonra egzersiz önerilmez.
- Sabahları eğer erken kalkıyorsanız, güne spor ile başlamak çok faydalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda, sabah uyanır uyanmaz, aç karnına yapılan düşük tempolu (25-50dk arası) egzersizler, tempolu yürüyüşler, nabzın sabit olduğu inişli-çıkışlı olmayan egzersizler de (aerobik egzersizler) yağ yakımı daha fazla olur. Şöyle açıklanabilir: Gece uyurken kandaki şeker, yani glikozu vücudumuz kullanır, bu sebeple glikoz azalır. Kandaki şekerin azalması sonucunda kendini korumaya alan sistem yağ depolarından kullanır.
NOT: Diyabet hastalığı olanlar egzersizlerini doktor kontrolünde yapmalıdır.
- Egzersiz sonrasında kan şekerinin düşmesi, genelde çok rastlanılan bir durumdur. Çok fazla aç hissettirecek ve ihtiyacından fazla yemek yeme ile son bulacaktır. Spordan hemen sonra ilk yarım saat içerisinde yiyeceğin bir muz, bolca su içmek sana iyi gelecektir. Kan şekerin normale dönecek daha sakin bir şekilde yemek sofrasına oturabileceksin. Bu sayede ihtiyacından fazlasını tüketmeyeceksin.
- Süt ve süt ürünleri: Yoğurt, ayran, süt, kefir vb. besinler kaslarda yorgunluk hissi yaratacağı için egzersizden önce tüketilmesi önerilmez. Egzersizden sonra tüketmek çok faydalıdır.
- Spordan sonra çok fazla yorgun hissetmek, tükenmişlik hissi, yapılan egzersizde sınırlarını çok zorladığının bir göstergesidir. Egzersizde kalp ritminin çok artması, egzersizin büyük bir kısmında kızarık bir surat, nefes nefese kalma, kalp atışını boyundan, ellerden ve kasıklardan fazla hissediliyor olması, kendi eşiğini çok zorladığının göstergesidir. Bu tarz antrenmanlar, performans sporcularının belirli dinlenme aralığı ve şiddeti belirlenmiş antrenman programlarında yapılır. Antrenör kontrolünde yapılmalıdır. Unutulmamalı ki; bilinçsizce yapılan egzersiz programları insan sağlığı için çok sakıncalı olabilir.
- Eğer bir spor dalında profesyonelleşmek istiyorsanız, mutlaka işin uzmanlarından bilgi veya eğitim almalısınız.
- Hedef koymak: Yapılan egzersizlerde koyduğunuz hedefler eğer sizin ihtiyacınızdan fazlası ise mutlaka bu yolda vazgeçme, motivasyon kaybı veya başladığını yarım bırakma ile sonuçlanabilir. Hedef koyarken önceliğin, ihtiyacın olanı belirlemektir. Örnek; masa başında uzun saatler çalışan birinin sırt kasları, karın kasları güçsüz kalacaktır. Bu ihtiyacın giderilmesi için bütünsel bir egzersiz programı ile desteklemek çok iyi olacaktır.
- İnternette bolca video ve uygulamalı spor egzersizleri mevcut. Kendi yaşınıza, kilonuza ve bedensel yeterliliğinize göre olan egzersiz ve spor hareketlerini seçmeniz sağlık açısından çok önemlidir. Bu hareketleri yaparken; boyun, bel, diz, kasıklar ve omuzlara dikkat etmek gerekir. Kaslarda yanma hissi sıcaklık gelişimi gösterirken, bu saydığım bölgelerde ince bir batma (iğne batmış gibi) sıkışma, bıçak saplanıyormuş gibi ani bir acı olmamalı, olursa hemen harekete son verilmeli.
- Başladığınız egzersiz programı veya aktiviteyi yaparken zihninizde beliren birçok düşünceye kulak vermeyi unutmayın. Genel olarak sizin yetersiz olduğunuzu, bırakmanızı destekleyici düşüncelerle birlikte, sinsi ve çok akıllıca sebepler üretebilir, siz onu dinleyin ama gelip geçmesine izin verin. Spor ve egzersizlerin en güzel yanı; beden hareketlerini ve nefesi gözlemleye başladığınızda, zihindeki düşüncelerin yerini boşluklar almasıdır.
Son olarak ; Solar Pleksus – Mide Çakrası, ateş elementini simgeler.
Bu çakranın dengeli çalışması için, başlanılan işin adım adım, basitten zora, yavaş yavaş büyütülerek yol alınması gerekmektedir.
Örnek verecek olursak: Uzun süredir spor yapmayan biriyseniz, bir anlık hevesle parka gidip 20 dakika koşmaya çalışmak, üstüne 100 tane mekik çekip, çılgınlar gibi spor yapmak, içinizde yanan ateşin hızlıca sönmesine sebep olacaktır. Halsizlik ve isteksizlik hemen arkasından gelecektir. Bu tarz durumlarda sakince burundan nefes alıp, yavaşça burundan nefes vermeyi tavsiye ederim. (11 defa bu nefes çalışmasını uygulayabilirsiniz.) Uygun bir ortamdaysanız meditasyonda yapabilirsiniz. Daha sonra yaptığınız işe devam etmek çok daha faydalı olacaktır.
Bu tarz durumlarda kurtarıcı olumlama;
Ben sakinim.
Ben sakinim…
Ben sakinim….
Ben sakinim…..
Ben sakinim…….
Ateşiniz bol, yaratıcı gücünüz daim olsun
Sevgiler….
Elif Yılmaz
Yorum yap