Varoluş Dergisi

ÇÖLDEKİ YALNIZ TAPINAK: ABU SİMBEL TAPINAĞI-MISIR

14 Şubat “Sevgililer Günü” yaklaşırken, aşk insana neler yaptırabilir diyorsanız biraz geçmişe gidelim. 1640’da Şah Cihan’ın ölen eşi, Begüm için yaptırdığı Tac Mahal’den çok daha öncesine…

Hazırsanız yolculuğumuz Abu Simbel Tapınağı’na M.Ö. 1200’lü yıllara, Afrika’da Nil deltasının derinliklerine.

5000 yıllık Mısır tarihini en iyi ne anlatır?  Zor bir soru gerçekten!

Bu eski uygarlık gizemli piramitleri ve tapınakları ile bugün bile sırlarını hala içinde saklamaya devam ediyor. Mısır’da, çok bilinmez belki ama, 100’den fazla piramit bulunur. Bununla birlikte bu 5000 yıllık gizemli Mısır tarihini daha iyi anlayabilmek için antik Mısır’ın tapınaklarını ve derinliklerini Nil deltası boyunca keşfetmek gerekir.

II.Ramses, Nubya’daki (Şimdiki Sudan) isyancıları bastırmak için yaptığı sefer sırasında bir fili takip ederek Abu Simbel’in yapıldığı alana ulaşır. Ramses, buraya iki tapınak yapmaya karar verir. Büyük tapınak dağın içi oyularak, 20 senede yapılır. Tapınağın girişinde 4 dev boy Ramses heykeli vardır. Küçük tapınak, Kraliçe Nefertari ve Tanrıça Hathor’a adanmıştır. O döneme kadar hiçbir firavunun eşinin heykeli, firavunun kendi heykelinin dizini aşamazken Nefertari’ye bir tapınak adanması ve büyük heykellerinin inşası tarihte bir ilktir. Ve firavunun eşine verdiği önemi vurgular.

II.Ramses Antik Mısır’ın 19. hanedanın 3. firavunudur ve Antik Mısır tarihinin en önemli firavunlarındandır. 20 yaşında tahta geçer, 90 yaşına kadar yaşar ve yaklaşık 60 sene tahtta kalmış bir firavun olarak, gerçek anlamda tarihe adını kazımıştır. Bunun yanı sıra 40 eşinden yüzlerce çocuğu olmuştur. Bizden 3250 yıl önceki bir yaşamı anlamak 5270 senesinde yaşamın nasıl olacağına dair varsayımlarda bulunmak kadar zor.

Ölümsüzlük, ölümden sonra yaşam, Antik Mısır Firavunları için önemli olduğunu bildiğimiz olgulardan. O yüzdendir ki; vücutları mumyalanmış, kedileri, değerli eşyaları ve hatta nehir gemileri ile birlikte ölüleri için tapınak mezarlar yapılmıştır.

Günümüze dönecek olursak, Abu Simbel Tapınağı Unesco Dünya Mirası listesindedir. Aswan Barajı yapımı sırasında su altında kalacağı anlaşılınca uluslararası proje yarışması açılmış ve İsveç- Mısır ortak projesi ile dev bloklar halinde tapınak kesilerek kilometrelerce uzağa şimdiki yerine taşınmıştır. Taşınma projesinin videosunu Youtube’dan izlemek isteyenler için öneririm. Projede yaklaşık 1000 kişi çalışmış ve 8 yılda, 22 Eylül 1968’de tamamlanmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=Nk3gwFsb9eo

Tapınak o dönemden zamanımıza neredeyse hiç bozulmadan kalabilen nadir eserlerdendir. Şubat ve Ekim olmak üzere senede iki kere, II. Ramses’in doğum gününde ve tahta çıktığı günde, güneş tapınağın içine girerek tapınağın en dibindeki heykelleri aydınlatır. (II. Ramses ve Antik Mısır Tanrıları Amun, Ra, Harakhty ve Ptah’ın heykelleri) Bugünlerde tapınak ziyaretçilerin yoğun ilgisine maruz kalır.

Bu heykellerin önünde yoğun bir kalabalık oluyor fotoğraf çekebilmek için, flaş kullanımı da yasak olduğundan tek bir kareyi yakalayabilmek için gerçekten oldukça emek harcamak gerekiyor.

Abu Simbel’in içindeki duvarlarda birçok tasvir var. Bunların bir kısmı II. Ramses’in Hititler ile yaptığı, tarihteki ilk yazılı anlaşma olarak bilinen Kadeş Anlaşması’nı ve II. Ramses’in bu savaştaki zaferini abartılı şekilde tasvirler.

Şimdi buraya kadar yine internetten de bulabileceğiniz bilgiler gelelim pek bulamayacaklarınıza…

Mısır’ın en önemli şehri ve başkenti elbette Kahire ve Kahire başlı başına bir açık hava müzesi. Başka bir seyahat yazımda mutlaka anlatmak isterim. Nil deltası boyunca birçok önemli tarihi yer var görülmesi gereken: Krallar Vadisi, Luxor Tapınağı, Karnak Tapınağı…. Ve bir de İskenderiye elbette ikinci büyük şehir ve Akdeniz’deki liman şehri Mısır’ın. Her yeri gördük Abu Simbel eksik kalsın demeyin, gerçekten Mısır’a gittiyseniz görmeden gelmeyin.

Abu Simbel Tapınağı ise tam olarak kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde, Sudan sınırında. Aswan’dan otobüsle buraya seyahat edilmesi turistler için çok mantıklı değil. 300 km yol en az 3,5 saat sürüyor ve bir de dönüşü var. Tüm gün yollarda geçmesi demek seyahatinizin. Zira genel olarak benim dünyada gördüğüm en kötü trafik Mısır’da. Ve yollar hem tehlikeli hem de konforlu değil. Geriye kalıyor uçakla gitmek. Uçakla ineceğiniz havaalanının adı Abu Simbel Havaalanı. Buraya turistler sadece tapınağı görmek için uçakla geliyorlar ve aynı uçakla geri dönüyorlar genelde. Hatta öyle ki uçaktan iniyorsunuz, uçağa dönüşte hostesler size bilet de sormuyor aynı yere gidip oturuyorsunuz neredeyse. Evet daha maliyetli ama kesinlikle değer. Abu Simbel’i görülmesi gereken yerler listenize mutlaka alın.

Abu Simbel Tapınağı, Antik Mısır Firavunlarından II. Ramses’in gücünü, ölümsüzlüğünü ve en sevdiği eşi Nefertari’ye duyduğu aşkı anlatan en önemli kanıt.

O zaman âdet yerini bulsun “Sevgililer gününüz kutlu olsun!”  😊

https://www.youtube.com/watch?v=Nk3gwFsb9eo

https://www.youtube.com/watch?v=OhtMtoex2uA

Beyza Tunca

Kaynakça;

Yazıda yer alan tarihsel olayların, net tarih bilgileri için, http://tr.wikipedia.org/ sayfasından faydalanılmıştır.

 

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler