Varoluş Dergisi

PSOAS KASI

Son zamanlarda çokça duyduğum, etkilendiğim, kendimde de problemli gördüğüm, yoga hareketleri, reiki çalışmaları ve farkındalıkla üzerine çalıştığım ve semptomları azalttığım bir kastan bahsedeceğim bu yazımda sizlere.

Konumuz: Ruhun kası olarak da bilinen Psoas Kası.

Gergin, kasılı olmadığında, gevşek olduğunda kişiye rahat ve huzurlu bir ruh hali vermesinden kaynaklı olsa gerek bu isim uygun görülmüş kendisine. Bu nasıl olur diye araştırdığımızda zaten durum kendisini açıklıyor.

Psoas kası, bel omurlarından başlayarak kalça kemiğine uzanan, üst beden ve alt bedeni birbirine bağlayan çift taraflı bulunan tek kasımız. Vücudumuzun derin katmanlarında, bu yüzden sorunları hemen anlaşılamayan yapılardan birisi.

Konum olarak üstte nefesimizden sorumlu kasımız olan diyaframla direkt bağlantılı. Alt kısmında pelvis ve mesane ile bağlantıda. Ayrıca iç organlarımızla da alakadar.

Bilindiği gibi kaslar sinir sistemi ile direkt bağlantıdadır ve komutları sinir sisteminden direkt alırlar. Kasılmaları veya gevşemeleri sinir sisteminin getirdiği bilgiye göre olur. Bundan dolayı, Psoas kasının gerginlik derecesi de sinir sistemimiz tarafından belirlenir, bel ve kalça bölgemizin güç dengesi bu merkez kas sayesinde olur.

Psoas kasının sempatik sinir sistemini tetikleyen ve savaş-kaç tepkisine yol açan önemli bir duygu olan korku tarafından önemli ölçüde ve direkt etkilendiği bilinmektedir. Korku başta olmak üzere tehlikealarmına sebep olan, yani sempatik sinir sistemimizi etkileyen tüm duygular ve bu duygulara sebep olan düşünce ve inançlar, psoas kasında kasılmalara sebep olur. Kasılmaya sebep olan duyguların farkında olunmadığı, duyguların işaret ettiği ihtiyaçların giderilmediği, aynı düşünce sistemi ile davranışlara devam edildiği sürece sempatik sinir sistemi kasa sürekli tehlikede uyarısı verir. Savaşma veya kaçma modunda olan kas sürekli kasılır ve sürekli kasılan kas kısalır. Psoas kasının kısalması da üstte diyaframı sıkıştırır, nefes alma problemleri; altta mesane ve pelvisi sıkıştırır, boşaltım ve menstrüasyon problemleri; iç organlara baskı yapar, sindirim problemleri kendini gösterebilir. Bu durumlar da hastayıminancı yaratarak endişe ve stresi daha da artırabilir.

Bu yüzden Psoas kasının esnekliği çok ama çok önemlidir. Bunun için de doğru nefes alışkanlığı edinmek, korku duygusunu yerinde kullanmak, stres yönetimini öğrenmek, yoga egzersizleri, pilates gibi sporlar yapmak ve en önemlisi farkında ve kendimizde kalmak genel tavsiyeler arasındadır. Ben reiki, yoga ve farkındalık çalışmalarını tercih etmekte ve olumlu sonuçlar almaktayım. Sizlere de tavsiye eder, psoasınızın gevşek, ruh halinizin geniş olduğu mutlu bir ay dilerim

Emine NALÇACI MAVİŞ

KAYNAK: Yoon S.H., Peripheral nerve stimulation for psoas muscle pain. Pain Manag; 2024; Mar;14(3):119-124.

Emine Nalçacı Maviş

4.10.1984 Ankara doğumlu. Lisans/Yüksek Lisans dahil tüm eğitimlerini Ankara'da aldı. Çocuk diş hekimi oldu. Ankara, Sinop, Düzce’de çalıştı. Evlendi. İstanbul’a geldi. Bilincine ışık yakarak, hayata bakışını, böylece hayatını değiştiren Reiki Hocası İsmail Bülbül ile tanıştı. Şu an Reiki 3b öğretmeni oldu. Reiki’yi bilime katmalıyım isteği ile Yeditepe Üniversitesi Fizyoloji bölümünde doktoraya başladı. Böylece bir kez daha insanın mükemmel yaratıldığına şahit oldu. Reiki Okulu’nda öğrendiği öğretilerin soyutluğunun doktora bilgilerinin somutluğu ile desteklendiğini görünce yürüdüğü yolun doğruluğundan emin oldu. Düşüp kalkmalarından sonra o yolda koştuğunu hissediyor. Dönüp duruyor bakalım. Allah sonunu hayır etsin. Bu arada bir kızı, bir oğlu oldu. Onlar ve yaşadığı hayat sayesinde sevgiyi, sabrı, merhameti ve tüm güzellikleri hayatına katmaya çalışıyor. 2022 sonu itibarıyla Usui Reiki Grandmaster 5&6.Aşama olmuştur.

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler