Varoluş Dergisi

MUTLULUK SEVİYEM HORMONLARIMDA SAKLI, PEKİ YA HORMON SEVİYEM?

Genel olarak 2 çeşit mutluluk hormonu var; Serotonin ve Dopamin. Serotonin iyi bir hormon, çünkü öyle hemen aniden inip çıkmıyor, istikrarlı ve bize gerçekten doyum hissi veriyor, kendinden memnuniyet ve tam iyilik hali dediğimiz mucizevi etkiyi yapan hormon. Kardeş hormon oksitosin ile birlikte bizim en iyi halimiz için çalışıyorlar resmen.

Dopamin ise tam olarak öyle değil, o da bir mutluluk hormonu fakat sanki biraz yalancı bahar gibi. Kardeş hormon endorfin ile birlikte nefsani duygularımıza hizmet ediyor.

Sükûnet, sebepsiz içsel neşe, huzur veren hazlarda serotonin ve oksitosin hormonları salgılanırken, cinsellik vb. gibi nefsani duyguların hazlarında morfin benzeri bağımlılık yapan dopamin ve endorfin hormonları aktifleşiyor. Dışarıdan uyarılma ile oluşan hazlar geçici olurken, bitince tam tersi hüzün beliriyor. Neşeli insanlar, diğer insanların limbik sistemini aktif hale getirerek haz uyandırırlar ama bu haz da nefsani bir hazdır. Serotonin ve oksitosin salgılatan müzik , iyi müzik türü olarak bilinirken , dopamin ve endorfin salgılatan pop müzikler de yine geçici bir mutluluk hissi veren türlerdendirler.

Serotonin seviyesini dengeden tutmaya yarayan antidepresanların kullanımının  her geçen gün artıyor olması, ister istemez bu hormonlarla ilgili araştırmaya itti beni. Ruhsal olarak farkında oluşumuz ayrı bir konu ama üzüntü, stres, kaygı gibi duygu durumları ile azalan (inhibe olan) bu hormonların sentezlenmesini sağlayan enzimlerin dışarıdan alındığını biliyor muydunuz? Evet evet yanlış duymadınız, serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayan enzimler vücudumuzda üretilmiyor. En çok hindi etinde ve ılık muzlu sütte bu enzimlerden bulunuyor, bunu takiben brokoli, avokado, ıspanak, balık, yumurta gibi besinlerde.

İşin diğer ilginç yanı, eğer kırmızı eti çok fazla tüketiyorsanız, serotoninin ön maddesinin beyne ulaşmasını engelleyen bir sürü askeriniz var demektir. Yüksek proteinli beslenmede, kırmızı et amino asitleri, serotonin ön maddesinin beyne ulaşmasını engelleyen bir sisteme sahipler. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme ise serotonin amino asitlerinin beyne ulaşmasına son derece destekleyici bir görev üstleniyor. Yani bol karbonhidrat, az protein=mutluluk demeye geliyor.

Serotonin seviyesinin yüksek ve dengede olması sürekli bir iyi hissetme ve kendinden memnun olma hali  ortaya çıkartıyor. O zaman ne diyelim ; herkese bol serotoninli günler dileyelim.

 

Kaynaklar:

Prof.Dr. Nevzat Tarhan

www.nevzattarhan.com

Ekşi sözlük

Sebile Güneş

Sebile Güneş Nisan 1977 Yılında Bursa’da dünyaya geldi. İlk ve Orta Öğretimini Bursa Nedim Öztan İlkokulu ve Bursa Cumhuriyet lisesinde tamamladıktan sonra , Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünü kazanarak İzmir ‘e yerleşti . Mezun olduktan sonra evlendi, Defne ve Burak adında iki çocuğu var. 2002 yılından beri özel sektörde mesleğini yapmaktadır. Kendisine, sebilegunes2007@hotmail.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler