Alt kısımda bulunan çakralar içgüdüsel, üst kısımda bulunan çakralar ise ruhsal tarafımızı temsil ederler. Çeşitli seviyelerde aktivasyon gösterirler. “Açık” olduklarında normal fonksiyon gösteriyorlar demektir. Çakralar bütün olarak bizim biz olmamıza katkıda bulunurlar. İçgüdülerimiz, hislerimiz ve düşüncelerimizle birlikte çalıştıklarında ideal benliğimizde oluruz, fakat ne yazık ki çoğunlukla bu durumda bulunmayız. Çünkü bazı çakralar çeşitli sebeplerden dolayı yeterince açık değildir veya doğru işlev gösteremezler. Bu halde de diğer çakralar bu durumu telafi etmek için gerekenden daha fazla çalışmaya başlarlar. Yani çakraların dengesi bozulur, bu da bir nevi bizim iç dengelerimizin yani psikolojimizin bozulması anlamına gelir. Özetle, ideal durum tüm çakralarımızın dengede olduğu durumdur.
Peki, ne işe yararmış bu çakralar bir tanıyalım;
Kök Çakra: Temel çakramızdır, topraklama da diyebiliriz. Bu hayata bağlılığımız ve sağlamlığımızla ilgilidir.
Sakral Çakra: Fiziksel zevkler ve yaratıcılıkla ilgilidir.
Solar Pleksus Çakrası: Güç, kendine güven, kararlılık ve iradeyi temsil eder.
Kalp Çakrası: Sevgi, şefkat ve merhametin kaynağıdır.
Boğaz çakrası: İfade etmeyi ve iletişimi temsil eder.
- göz çakrası: Sezgi, algı ve farkındalıkla ilgilidir.
Taç çakra: Spritüallık, ilahi olanla bağlantıyı, gökselliği temsil eder.
Ne olur da bu çakralar güzel güzel çalışmak dururken işlev gösteremez hale gelirler ve hayatımızda hangi durumlara yol açarlar tek tek bakalım hadi;
Kök Çakra: Kapalı veya bloke dediğimiz halde olduğunda fiziksel canlılık yitirilir. Kişinin enerjisi düşüktür ve fiziksel aktiviteden kaçar. Kendisini hasta hisseder. Kızma, gücenme, korku ve sertlik nedeniyle tıkanır. Çakra uyarıldığında kişi kendini yenilenmiş, topraklanmış hisseder, hayata yeniden bağlanır. Fiziksel aktivite isteği ve canlılığı artar, anı yaşar.
Sakral Çakra: Hayatla ilgili suçluluk hissedildiğinde, keder duygusu, kendinden nefret etme, kendini yetersiz hissetme nedeniyle çakra işlev göstermez hale gelir. Para ve cinsellikle ilgili sıkıntı ve problemler yaşanır. Adet dönemlerinin sancılı geçmesi, kısırlık ve hormonsal dengesizlikler de bu çakranın bloke olmasının sonuçlarıdır. Doğru çalışması halinde cinsel enerji ve yaratıcılık artar, hayattan zevk alınır.
Solar Pleksus Çakrası: Kararsızlık, irade gösterememe, kronik sırt, bel, boyun ağrıları, öfke, aksilik, sinir halleri bu çakranın bloke olduğunu ifade eder. Çakraların doğru çalışması halinde eylemlerde irade ve kararlılık görülür, hayatın kontrolü ele geçirilir ve kendine güven gelir.
Kalp Çakrası: Kalp rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları kalp çakrasıyla ilgili blokaj olduğunuz gösterir. Özellikle keder, elem, korku ve bağımlılık duyguları buna neden olur. Düzgün çalışması halinde sevgi, şefkat ve merhamet duyguları yeşerir. Kişi kendine ve diğerlerine koşulsuz sevgi duymayı başarır.
Boğaz Çakrası: Çakranın düzensiz çalışması halinde, boyun, omuz problemleri, tiroit rahatsızlıkları görülür. Kendine veya başkalarına karşı dürüst olmama, yalan söyleme, olduğundan farklı ifade durumlarında çakra tıkanır. Doğru çalışması halinde kişi kendini ve duygularını olduğu gibi rahatlıkla ifade ediyor, doğru iletişim kurabiliyordur. Kendini olduğun gibi kabul etmek ve ihtiyaçlarını açıkça ifade edebilir olmak demektir.
3.Göz Çakrası: Zihinsel karmaşa, bunalım, gerçeklik algısında yanılsama, olumsuz fikirler yaratma durumları bu çakranın tıkanması veya ters hareketi halinde görülür. Düzgün çalıştığında ise zihinde oluşturulan imgelerin hayata geçmesi kolaylaşır. Bir nevi hayalleri gerçek olma durumu diyebiliriz.
Taç (Tepe) Çakra: Beynin işleyişi, iskelet sistemi ve dolaşım sistemi de dahil olmak üzere tüm sistemleri yönetir. Eğer çakra dengede değilse kişi ruhsal olarak dengede değildir ve ruhanilikten uzaktır. Dünyaya ve dünyevi şeylere aşırı bağımlılık görülür. Düzgün çalışması halinde ise kişide aydınlanma ve ruhanilik artar.
Genel ifadeyle çakraları şöyle bir tanıdığımıza göre, bir sonraki sayıda dengesinin bozulduğunu fark ettiğimiz çakralarımızı nasıl besleriz, dengeleriz konularına değinelim.
Yorum yap