Varoluş Dergisi

TAM ESENLİKLE YENİ BİR BAŞLANGIÇ

Yaşamınızda size artık hizmet etmeyen, iyi gelmeyen ya da artık ihtiyacınız olmayan neler var hiç düşündünüz mü ? Gelin biraz birlikte düşünelim.

Doğada her şey bir döngü halindedir. İşlevini tamamlayan her şey dönüşerek yerini daha işlevsel olana bırakır. Yaşam kendi akışında kendisini her zaman yeniler. Öyleyse bizler de doğanın birer parçası olduğumuz için hem maddi hem de manevi olarak belirli döngülerde yenilenmeye ihtiyaç duyarız. Her yenilenme dönemi öncelikle bir bırakma ve arınmayı içerir. Bunu yaşamın her alanında değerlendirilebilecek bir fikir olarak ele alabilirsiniz. Belki bu zamana kadar bunun üzerinde hiç düşünmediniz ve kendi doğanıza aykırı olarak sürekli eskiye, artık size iyi gelmeyene, ihtiyacınız olmayana sadece tanıdık, konforlu ya da alıştığınız için tutunmayı seçtiniz. Yeni yılla beraber yenilenmeye, eskiyi geride bırakarak yeni başlangıçlar yapmaya ve daha iyi bir yaşam için sizi besleyen, size iyi gelen ve mutluluk veren şeyler için hayatınızda biraz alan açmaya ne dersiniz ?

Total Wellbeing kavramı yaşamı beş ana unsura bölerek ele alır ve kişinin bu alanlarda yenilenmesine, gelişmesine ve iyileşmesine önem verir. Bunlar;

  • Bedensel
  • Çevresel
  • Sosyal
  • Finansal
  • Kariyer

olmak üzere gruplandırılır. Bir bütün olarak yaşamınızda esenlik halini deneyimleyebilmeniz için bu alanları tek tek ele almanız ve bu konularda nelerin size iyi geldiğini ve nelerin artık iyi gelmediğini tayin etmeniz, düzenli aralıklarla uygulamanız gereken bir pratiktir. Bırakmak ve arınmak yenilenmek için ihtiyacınız olan değişimi gerçekleştirmek adına gereklidir ama bunun için ilk önce farkındalıkla mevcut durumunuzu, nelere tutunduğunuzu ve nelerin değişimine direnç gösterdiğinizi gözlemlemeniz gerekir.

Tam bir esenlik hali için beş ayrı kategoriye ayrılan bu alanlar şu konuları kapsar.

  • Bedensel esenlik: Fiziksel sağlık durumu, beslenme, egzersiz, uyku vb.
  • Çevresel esenlik: Yaşadığınız yer, çevrenize yaptığınız katkılar, çevrenizle kurduğunuz güvenli bağlar vb.
  • Sosyal esenlik: Topluma katılım duygusu, güçlü ilişkiler, sevgiyi alma ve verme konusunda tatmin duyma, her gün yeni şeyler öğrenme, geliştirici ilişki dinamikleri vb.
  • Finansal esenlik: Gelir durumunuz, gelirinizi nasıl değerlendirdiğiniz, yaşam standartlarınız vb.
  • Kariyer alanında esenlik: İş-yaşam dengesi, işinizin sizi ne kadar tatmin ettiği, işyerindeki uyum vb.

Şimdi maddi ve manevi olarak yenilenmenize ve hayatınızın her alanında işlevsel değişimler yaratmanıza fırsat tanıyacak olan farkındalık için bir pratikle devam edelim; bir kağıt ve bir kalem bu kısımda işinize yarayabilir. Öncelikle yaşamınızı bu beş alana göre ayırın. Aşağıdaki soruları yazarak her bir alan için ayrı ayrı cevaplandırın.

– Bu alanda artık bana neler iyi hissettirmiyor ?

Örneğin;

  • Bedensel olarak neler bana iyi hissettirmiyor ?

Hareketsizlik, çok kahve tüketmek vb.

  • Çevresel olarak neler bana iyi hissettirmiyor ?

Gürültülü bir mahallede oturmak, güven vermeyen bir komşu vb.

  • Sosyal olarak neler bana iyi hissettirmiyor ?

Gelişimime katkı sağlamayan arkadaşlıklar vb.

  • Finansal olarak neler bana iyi hissettirmiyor ?

İhtiyacım olmayan eşyalara gereğinden fazla para harcamak vb.

  • Kariyer alanında neler bana iyi hissettirmiyor?

Görevim olmayan şeyler için fazladan sorumluluk alarak kendimi yormak vb.

Bu alanlar hakkında tek tek düşünün ve yazarak, listeleyin. Değiştirmeniz gerekenler hakkında farkındalık kazanmanızı sağlayacak olan bu listedir. Daha sonra yazarak aşağıdaki soruları da cevaplandırın.

– Bu alanda neler olsaydı daha iyi, mutlu ve tatminkar hissederdim ?

– Bu alanda olmasını istediğim bu değişim için ilk olarak neyi bırakmam, neyden arınmam gerekir ?

– Bu alanda olmasını istediğim bu değişim için bugün nasıl bir adım atabilirim ?

– Bu alanda değişim için attığım bu ilk adımı nasıl sürdürülebilir kılarım ?

 

Bu soruları çoğaltıp kendi yolunuzu ve yönteminizi geliştirmek için bir harita/rehber olarak kullanabilirsiniz.

Şunu da hatırlamakta fayda var. Değişim kaçınılmazdır. Siz daha iyisi için kendinize alan açarak bu değişimi bilinçli olarak iyiliğinize hizmet edecek şekilde kullanabilirsiniz. Ya da mevcut durumda size artık hizmet etmeyen şeyleri sürdürerek onların sonucu olarak ortaya çıkacak değişimi kabul etmeyi de seçebilirsiniz. Ama bu seçim uzun vadede sizi daha büyük bir arınmaya ihtiyaç duyacağınız bir noktaya getirebilir. Seçimlerinizin farkında olarak atacağınız her adım ise önce sizi sonra tüm dünyanızı geliştirebilir.

Tekrar şunu da hatırlatmak isterim ki; değişim ve dönüşüm bir süreçtir. Kararlılık ve süreklilik ise bu sürecin içerisinde sizi istediğiniz noktaya taşıyacak yakıtı size sağlar.

Kendinize şefkatli bir yerden yaklaşmayı, bazı şeylerin kendi zamanına ihtiyaç duyduğunu, bazen her şeyin hemen değişemeyeceğini ve %1’lik bir gelişmenin hiçten büyük olduğunu kendinize hatırlatarak ilerleyin. Yeni bir yıla geçiş yenilenmek için umut dolu bir başlangıç fırsatı olduğu gibi aslında her günün yeni bir başlangıç olduğunu ve gözünüzü kapatıp açtığınız her anın bu umut dolu fırsatı size tekrar tekrar sunduğunu hatırlayın.

Sağlıklı, mutlu, huzurlu, keyifli, neşe dolu, her yeni günün içindeki fırsatları ve güzellikleri görebildiğimiz, bol bol sevdiğimiz ve sevildiğimiz bir yıl olması dileğiyle…

Sevgiyle,

Ezgi SUNGUR

Ezgi Sungur

Merhaba, ben Ezgi Sungur, 1992 yılında Lüleburgaz’da doğdum. Temel ve lise öğrenimimi burada tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Yaşamı ve insanları merakla gözlemleyerek psikoloji, felsefe, kuantum fiziği ve enerji kavramlarını araştırırken 2017 yılında Reiki ile tanıştım ve içsel yolculuğumda derinleşmeye başladım. Bedeni, zihni ve ruhu birbirine bağlayan nefesin dönüştürücü gücünü keşfetmemle, farklı ekollerden nefes koçluğu ve kadim nefes teknikleri üzerine eğitimler aldım. Ayurveda’nın da hayatıma girmesiyle ayurvedik beslenme, nefes ve meditasyonu temel alan bütüncül bir yaklaşımı ve koruyucu tıp protokollerini yaşamıma kattım. Sürekli öğrenmeye ve yeniliklerle bilgilerimi güncelleyerek bu yolculukta ilerlemeye devam ediyorum. İçselleştirebildiğim her şeyin dönüştürücü gücünün bilinciyle, bilgilerimi paylaşıyorum. Dilerim yazılarımla sizlerin de içsel yolculuğunuza ışık tutabilirim.
Sevgiyle,
Ezgi Sungur
Wellbeing Uzmanı / Biyointegratif Nefes Terapisti / Nefes Koçu / Reiki 3b Master Teacher

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler