Türkçesi nezaket, zarafet ve sadelik anlamına gelen Japonca bir kelime olan şibumi (shibumi), kendine ‘Trevanian’ takma ismini veren yazarın yine aynı isimli kitabında şibumiyi şöyle açıklıyor: “Şibumi sıradan, olağan görünümlerin altında yatan gizli üstünlükleri anlatır. Şöyle düşün o kadar doğru bir söz ki cesaretle söylenmesine gerek yok. O kadar dokunaklı bir olay ki güzel olmasına gerek yok. O kadar gerçek ki sahici olmasına gerek yok. Şibumi demek; bilgiden çok anlayış demek. İfade dolu bir sessizlik demek. Kendini kanıtlama gereği duymayan bir alçakgönüllülük…”
Bu felsefeden yola çıkarak diyebilirim ki gösterişten uzak, hayatta az rastlanan ılımlı duygulara sahip insanların gizli üstünlükleri şimdi bilinmese bile, bir gün mutlaka kitaplara ya da bir filme konu olacaktır. Sen doğruysan doğru olan şey bir elma gibi yuvarlanarak ayağının dibine gelecektir. Büyük laflara gerek yoktur, söyleyeceğin doğruysa mırıldansan bile duyulacaktır. Bazen öyle güzel iyilikler yapılır ki bunu kimsenin görmesine gerek yoktur. Bazen de biri sana öyle bir söz söyler ve o sana o kadar iyi gelir ki gerçekliğini sorgulamak anlamsızdır. Ve sessizlik… Sükûtu altın kılan, çoğu zaman nezaketin başkenti kabul edilen ifadelerle dolu sessizlikler. Konuşmak kadar susmak da yeri geldi mi açılmaz denilen kapıları aralayacaktır.
Sıra geldi şibumi kelimesinin en sevdiğim anlamına. Kendini kanıtlama gereği duymayan alçakgönüllülere… Yani teşekkür beklemeyen cerrahlara, organlarını bağışlayıp yüreklere su serpen kahramanlara, laboratuvarda sabahlayan bilim insanlarına, mucitlere, alimlere, öğretmenlere, annelere ve her çeşit hayat tamircilerine… Bunca şeyin sonunda bir de ‘Ben ne yaptım ki?’ diyen alçak değil çiçek gönüllülere…
Hayat sade ve içten olanlar için mükemmel bir basitlikte kurgulanmıştı. Bir bahçe gibi. Neyi ekersen onu biçeceksin. Çatlamalar, çürükler, göçükler olacaktır. Önemli olan o kritik anlarda gösterdiğimiz sabır ve nezakettir. Dilerim, ‘Şibumi’yi keşfedebilenlerin bahçelerinde Japon gülleri açsın…
Çok inandığım, takdir ettiğim hakiki bir duruş, bakış ?? bu şekilde okumak nefis oldu teşekkürler