Bir insanın doğumundan ölene kadar yapacakları hayatı yöneten yüce güç tarafından insanın içine doğar, bilgi kalbe gelir. Bu bilginin anlaşılması için kalbin temiz olması gerekir. Ama doğduğumuz andan itibaren farklı farklı kavramlarla önce zihnimiz sonra da kalbimiz kirlenir ve yapmamız gerekenin söylendiği ses duyulmaz hale gelir. Kararlar kirli zihinle verilir, yaşam zihinle yönetilir hale gelir. Özden kopuş başladıkça sonuçlar beklentiden alakasız gerçekleşir. Depresyon da işte böyle gelişir. Çıkmak için şu beş noktaya dikkat etmek gerekir.
- Yol: Yürüdüğünüz yol evrenin yolu olmalı. Hedefleriniz hayatın sizin için çizdiği yolun üzerinde olmalı. Koşullanılmış zihinden çıkan hedefler doğru hedefler değildir. Ulaşılamaz ya da ulaşılsa da sonuç beraberinde hastalık, kaza bela ile birlikte gelir. Depresyonda bunlardan biridir. Kişi kendi yolundan yürümediğini anlamadığı sürece depresyonda kalır. Çıkmak için hayatın ona çizdiği rotaya girmesi gerekir. Zira cennet o yolun sonundadır.
- Beden: Kişiyi bu dünyaya bağlayan en önemli araçlardan bir tanesidir. Doğduğu andan ölene kadar içinde yaşayacağı evidir. Bu yüzden kişinin bu bedene iyi bakması gerekir. Yemekten ziyade aslolan harekettir. Enerji hareketle gelir. Depresif duygular enerji ile yükselir. Hareket ettiğin kadar vücudu dinlendirmen de gerekir. Yoksa dengesizleşir. Dengesizlik depresyonu geri getirir. Yemek konusuna gelince; ne yediğinden ziyade nasıl yenildiği önemlidir. Keyifsiz, neşesiz yenilen yemek yemek değildir.
- Zihin: Her zaman sakin ve dingin olmalıdır. Evren yapılması gereken her şeyi kalbe söyler. Zihinde kalpten emir alır, kalp ile yaşam arasında iletişim kurar. Kalpteki ses sessizlikte duyulur. Zihin coşkulu ise, sakin değilse bu ses duyulmaz. Zihin kendi sesini duyar. Kendi kendisiyle konuşur ve neticede özden kopuk, ezber davranışları bedene yaptırır. Hakikatten alakasız olan bu sesler ve davranışlar kişiyi yanlış yola sokar. Sonuç hüsran beraberinde depresyon. Çıkmak için önce zihni dinginleştir mutlaka.
- Perspektif: Baktığınız yerdir, bakış açınızdır. Ne kadar yargıya sahipseniz o kadar dardır, ne kadar darsa görüş o kadar azdır. Görüş ne kadar azsa çözüm o kadar azdır, sorunlar da bir o kadar fazladır. Çözümsüz sorun beraberinde depresyonu getirir. Çıkmak için iyi veya kötü her türlü yargıyı, hükmü bırakmak gerekir. Yöntem isterseniz inandığınız her şeyi tersi ile nötrlemeyi deneyin. Kötü olduğuna inandığınız her şeyin iyi yönlerini, iyi olduğuna inandığınız her şeyin kötü yönlerini düşünün, yazın ve görün. Nötrlenen zihnin devinimi azalacak, duygular ortadan kaybolacaktır. Denge noktasından bakıldığı için artan bakış açısı sayesinde kişiyi depresyondan çıkaracak çözümler için fırsatlar görülecek ve davranışlar değişecektir.
- Örüntü: Zihninizin işleme biçimi hayatı görüş şeklinizdir. İnançların zihninizdeki konumlanışından ötürü depresyondasınız unutmayın. Aynı zihin aynı davranışları aynı davranışlar aynı hayatı getirir. Dengelediğiniz nötrlenmiş zihne yaşam amacınızla hizalı düşünceler inşa edin ve bu düşüncelere uygun davranışlarda bulunun. Gönlünüz ferah zihniniz dingin duygunuz şükürse doğru yoldasınız. Bu yolda zaten depresyon olmaz…
Bu noktaları dikkatle uygulayan depresyondan çıkar, yaşam tarzı haline getiren depresyona girmez yapmayanda depresyondan çıkamaz…
Emine NALÇACI MAVİŞ
Yorum yap