Bir yaşam süresi boyunca kullanacağın bedenini yeterince iyi tanıyorsan, gelen duyguların bedeninde nerelere etki ettiğinin farkındaysan ve onu nasıl yöneteceğini biliyorsan bu sorunun cevabı “Hayatımı ben kontrol ediyorum” dur.
Gerçekten bedenimi yeterince tanıyor muyum? Sinir sistemini, solunum sistemini, sağ/sol beyni, beyin frekanslarını yeterince biliyor muyum?
Bedenimin nasıl çalıştığına yeterince hakim değilsem; alışveriş yaparken mağazalarda doğru kullanılan müziğin veya kullanılan renklerin satın alma davranışını etkilediğini bilmiyorsam ihtiyacım olan olmayan pek çok şeyi alır ve eve öyle dönebilirim. AVM yemek katında aç olmasam da yemek yeme iştahım etkilenir. Kalan son M beden t-shirt başkasının sepetine gitti ibaresi ekranda belirdiğinde strese girer, onu almak için daha çok istek duyarım. TV ekranındaki konuşmalar ile duygu durumum değişir ve pek çok şeyi kendi kontrolüm altında yaptığımı zannederken farkında olmadan yönetilirim.
Çünkü bunun etkilerini bilenler insan bedeninin nelerden etkilendiğini ve nelere hızlı tepki verdiğini, hangi duygu durumunda düşünmeden hareket ettiğini biliyor ve istedikleri gibi kullanıyorlar.
Artık 7/24 internet erişimi ile yaşadığımız bu dönemde bütün bunların sizi yönlendirmesine izin vermeden lütfen kendinizi, bedeninizi tanımak için zaman ayırın.
Bizim yerimize toplumun veya başkalarının çizdiği sınırları aşın. Biraz yavaşlayın ve mekanik olarak yaptığınız davranışları fark edin. Yapmanız gerektiğine şartlandırıldığınız davranış modelinde misiniz? Yoksa içinizden geldiği gibi, anlayarak ve farkında olarak mı hareket ediyorsunuz?
Gerçekte olmayan endişeleri ve şartlandırılmaları kendinize dert edip, olmayan ihtimaller yüzünden şu andaki hayatınızı stres altında mı yaşıyorsunuz?
Farkındalığınızı yükseltmenin pek çok yöntemi olabilir. Ben bir nefes koçu olarak nefesinizi fark etmenizi önereceğim. Gün içinde bilinçli aldığınız birkaç nefesle sinir sistemini kontrol edebilir ve hayatınıza pozitif etki edebilirsiniz.
Kritik anlarda genelde aklımıza gelmez ama derin nefes almak hepimizi rahatlatır. Bunu içgüdüsel olarak yaptığımız da olur. Oysa bunu bilinçli hale getirmek gerekir.
Heyecan, öfke, kıskançlık, kontrolsüz hareket ve kafa karışıklığında uygulayabileceğiniz ve dengeye geleceğiniz bir nefes önereceğim;
“3 Derin Nefes”
An farkındalığı yaşamanızı sağlayacak, pişman olacağınız seçimler yapmanızı engelleyecek ve kafa karışıklığınızı netleştirecektir.
Gözlerinizi kapatın, burundan yavaş ve derin nefesi alıp yine burundan çok uzun bir şekilde verin. Nefesi 3 kez tekrarlayın.
Bu nefes çalışması parasempatik sinir sistemini uyaracağından uyumadan önce de yapabilirsiniz. Böylelikle daha konforlu bir uyku sizi bekliyor olacaktır.
Sevgiler
Şengül Tuncer
Yorum yap