Varoluş Dergisi

İÇİNİZİ ISITACAK O ÇAY: AYURVEDİK TAZE ZENCEFİL ÇAYI

Kışa girerken, değişen hava şartları bünyemizde dengesizliklere sebep olarak hastalıklara zemin hazırladı. Şimdi tam da mevsimi gelmişken içinizi ısıtacak ve gerçek anlamda da içsel ateşinizi harlayacak sizi soğuk kış günlerinde sarıp sarmalayarak olası hastalıklardan koruyacak bir kış çayı tarifi paylaşmak istiyorum. Bu tarif Ayurveda mutfağından gelen şifalı bitkilerin ve baharatların bir harmanı olup kış mevsiminde keyifle tüketerek sevdiklerime de önerdiğim bir Ayurvedik şifa reçetesidir.

Taze zencefil çayı olarak bilinen bu çay içeriğindeki baharatlarla sizi kış sezonu boyunca koruyucu bir kalkan gibi saracak, ayrıca ocakta pişerken evinizi mis gibi kokusuyla sarıp, ruhunuzu da ısıtacak.

Ayurvedik Taze Zencefil Çayı’nın faydaları;

•Vücut ısınızı yükseltir, içinizi ısıtır.

• Sindirim ateşinizi alevlendirir ve sindirime destek olur.

•Bağışıklık sistemini güçlendirerek, mikroplara karşı kalkan oluşturur.

•Fizyolojideki inflamasyon oluşumlarını yatıştırarak, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

•Özellikle kış aylarında solunum yollarını muhtelif enfeksiyonlardan korur.

•Kanı temizler ve inceltir. (Bu sebeple kan inceltici ilaç kullananlar günde bir bardaktan fazla içmemelidir.)

•Metabolizmayı hızlandırarak detoks mekanizmalarını uyarır.

•Tüm fizyolojide detoks görevi yapar ve toksin tahliyesini destekler.

Çayın hazırlanışı;

(Miktar: 7-8 büyük fincan)

Tencereye 1-1,5 litre kadar içme suyu konur.

Bir parmak boyunda taze bir zencefilin dış kabuğu soyularak, salatalık dilimleri şeklinde incecik dilimlenir ve tencereye atılır.

Tencere içine 4-5 adet kakule kapsülü, 4-5 adet karabiber topu, 6-7 adet karanfil ve 2 adet tarçın çubuğu da eklendikten sonra, kaynamaya bırakılır.

Tencerede su fokurdamaya başladıktan sonra yaklaşık 20 dakika düşük ısıda kaynatmaya devam edilir.

Çayın rengi bu arada kehribar bir renk alacaktır.

20 dakika sonunda altı kapatılarak, sıcak olarak ikram edilir.

Geri kalan çay soğuduktan sonra üstü kapalı bir sürahi veya tencere ile buzdolabında 5-6 güne kadar saklanabilir.

İçilmeden önce tekrar ısıtılır, sıcak olarak tüketilmelidir.

Şifa olsun !

Kaynakça: Bu çayın tarifi, Ebru Şinik tarafından WellbeingUzmanlığı Eğitimi kapsamında aktarılmıştır.

Ezgi SUNGUR

Ezgi Sungur

Merhaba, ben Ezgi Sungur, 1992 yılında Lüleburgaz’da doğdum. Temel ve lise öğrenimimi burada tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünden 2015 yılında mezun oldum. Yaşamı ve insanları merakla gözlemleyerek psikoloji, felsefe, kuantum fiziği ve enerji kavramlarını araştırırken 2017 yılında Reiki ile tanıştım ve içsel yolculuğumda derinleşmeye başladım. Bedeni, zihni ve ruhu birbirine bağlayan nefesin dönüştürücü gücünü keşfetmemle, farklı ekollerden nefes koçluğu ve kadim nefes teknikleri üzerine eğitimler aldım. Ayurveda’nın da hayatıma girmesiyle ayurvedik beslenme, nefes ve meditasyonu temel alan bütüncül bir yaklaşımı ve koruyucu tıp protokollerini yaşamıma kattım. Sürekli öğrenmeye ve yeniliklerle bilgilerimi güncelleyerek bu yolculukta ilerlemeye devam ediyorum. İçselleştirebildiğim her şeyin dönüştürücü gücünün bilinciyle, bilgilerimi paylaşıyorum. Dilerim yazılarımla sizlerin de içsel yolculuğunuza ışık tutabilirim.
Sevgiyle,
Ezgi Sungur
Wellbeing Uzmanı / Biyointegratif Nefes Terapisti / Nefes Koçu / Reiki 3b Master Teacher

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler