Sādhanā terimi “istenilen bilgiye veya hedefe ulaşmak için uygulanan metodik disiplin” anlamına gelir. Çeşitli manevi hedeflere ulaşmak için takip edilen Hindu, Budist ve Jain geleneklerindeki çeşitli ritüel ve disiplinleri içerir. Sādhanā’nın amacı; belirli düzeyde ruhsal farkındalığa ulaşmak, dünyevi şeylerden kopmak, aydınlanma, Tanrı’ya karşı saf sevgi (prema), doğum ve ölüm döngüsünden (saṃsāra) kurtuluş (moksha) olabilir. (Kaynak: Wikipedia)
Sādhanā, Sanskritçe bir kelimedir ve en temel anlamı ile ‘düzenli pratik’ demektir. Egoyu aşmaya, arınmaya ve aydınlanmaya yönelik yapılan uygulamalar bütününü ve ruhsal bir disiplini ifade eder.
Geçmişten günümüze tüm dinlerde insanlara ibadetler ile düzenli pratik yapmaları önerilmektedir. Bu ibadetler günlük, haftalık ya da yıllık ibadetler olabilir. İslam’da namaz, oruç, hac; Hristiyanlık’ta hac, oruç, kilise ayinleri; Musevilik’te namaz, dua, oruç bunlara örnek olarak verilebilir. Şamanizm, Jainizm, Hinduizm ve Budizm’de ise yoga asana uygulamaları, meditasyon, nefes ve mantra çalışmaları ile farklı ritüeller her daim insanların yoluna sunulmuştur. İnsanlığa önerilen tüm bu ibadetler ve ritüeller, insanları daha yüce olana yönelterek bu dünyada neden var olduğunu hatırlatmaya vesile olurlar.
Kişi hayatında yeni bir pratik düzeni oturtmaya karar verdikten sonra ilk adım olarak kendisine bu konu ile ilgili bir hedef belirlemelidir. Bir eylem planı belirledikten sonra, devamlılığı sağlayabilmek için hedefimiz için SMART Hedef Metodunu kullanmak etkilidir.
SMART “Specific Measurable Achievable Relevant Timely” sözcüklerinin baş harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur. Bir hedefin SMART bir hedef olabilmesi için;
S – Specifik – Spesifik: Kesin, Net, Belirli
M – Measurable – Ölçülebilir: Sayılabilir, Başarı Göstergesi
A – Achievable – Ulaşılabilir: Başarılabilir
R – Relevant – Alakalı: Gerçekçi, Sonuç Odaklı
T – Timely – Zamana Bağlı: Başlangıç ve Bitiş Zamanlı
Örneğin, hayatınıza meditasyon pratiğini eklemek istediğinizi varsayalım. “Bundan sonra her gün meditasyon yapacağım” demek belirsiz bir hedeftir. Bir hedefin Smart bir hedef olabilmesi için tüm kriterleri sağlaması gerekir. Siz kendinize “Yarından itibaren 30 gün boyunca her gün 10dk meditasyon pratiği yapacağım.” şeklinde bir hedef belirlediğinizde bu belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanlı bir hedef şeklini almaktadır. Belirlediğiniz hedefe ulaşmak ise özgüveninizi ve motivasyonunuzu arttıracaktır. Sonrasında ise kendiniz için yeni bir pratik hedefi oluşturabilir ve sürecin devamlılığını bu şekilde daha kolay sağlama şansına sahip olabilirsiniz.
Herkese hayatına bir adet düzenli pratik eklediği bir Ekim ayı dilerim.
Gökçe YILMAZ
Yorum yap