Varoluş Dergisi

SADHANA – DÜZENLİ PRATİK

Sādhanā terimi “istenilen bilgiye veya hedefe ulaşmak için uygulanan metodik disiplin” anlamına gelir. Çeşitli manevi hedeflere ulaşmak için takip edilen Hindu, Budist ve Jain geleneklerindeki çeşitli ritüel ve disiplinleri içerir. Sādhanā’nın amacı; belirli düzeyde ruhsal farkındalığa ulaşmak, dünyevi şeylerden kopmak, aydınlanma, Tanrı’ya karşı saf sevgi (prema), doğum ve ölüm döngüsünden (saṃsāra) kurtuluş (moksha) olabilir. (Kaynak: Wikipedia)

Sādhanā, Sanskritçe bir kelimedir ve en temel anlamı ile ‘düzenli pratik’ demektir. Egoyu aşmaya, arınmaya ve aydınlanmaya yönelik yapılan uygulamalar bütününü ve ruhsal bir disiplini ifade eder.

Geçmişten günümüze tüm dinlerde insanlara ibadetler ile düzenli pratik yapmaları önerilmektedir. Bu ibadetler günlük, haftalık ya da yıllık ibadetler olabilir. İslam’da namaz, oruç, hac; Hristiyanlık’ta hac, oruç, kilise ayinleri; Musevilik’te namaz, dua, oruç bunlara örnek olarak verilebilir. Şamanizm, Jainizm, Hinduizm ve Budizm’de ise yoga asana uygulamaları, meditasyon, nefes ve mantra çalışmaları ile farklı ritüeller her daim insanların yoluna sunulmuştur. İnsanlığa önerilen tüm bu  ibadetler ve ritüeller, insanları daha yüce olana yönelterek bu dünyada neden var olduğunu hatırlatmaya vesile olurlar.

Kişi hayatında yeni bir pratik düzeni oturtmaya karar verdikten sonra ilk adım olarak kendisine bu konu ile ilgili bir hedef belirlemelidir. Bir eylem planı belirledikten sonra, devamlılığı sağlayabilmek için hedefimiz için SMART Hedef Metodunu kullanmak etkilidir.

SMART “Specific Measurable Achievable Relevant Timely” sözcüklerinin baş harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur. Bir hedefin SMART bir hedef olabilmesi için;

S – Specifik – Spesifik: Kesin, Net, Belirli

M – Measurable – Ölçülebilir: Sayılabilir, Başarı Göstergesi

A – Achievable Ulaşılabilir: Başarılabilir

R – Relevant – Alakalı: Gerçekçi, Sonuç Odaklı

T – Timely – Zamana Bağlı: Başlangıç ve Bitiş Zamanlı

Örneğin, hayatınıza meditasyon pratiğini eklemek istediğinizi varsayalım. “Bundan sonra her gün meditasyon yapacağım” demek belirsiz bir hedeftir. Bir hedefin Smart bir hedef olabilmesi için tüm kriterleri sağlaması gerekir. Siz kendinize “Yarından itibaren 30 gün boyunca her gün 10dk meditasyon pratiği yapacağım.” şeklinde bir hedef belirlediğinizde bu belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve zamanlı bir hedef şeklini almaktadır. Belirlediğiniz hedefe ulaşmak ise özgüveninizi ve motivasyonunuzu arttıracakr. Sonrasında ise kendiniz için yeni bir pratik hedefi oluşturabilir ve sürecin devamlılığını bu şekilde daha kolay sağlama şansına sahip olabilirsiniz.

Herkese hayatına bir adet düzenli pratik eklediği bir Ekim ayı dilerim.

Gökçe YILMAZ

Gökçe Yılmaz

İsmim Gökçe Yılmaz. 1980 İstanbul doğumluyum. Nefes almaya başladığım andan itibaren İstanbul’da süren yaşamım 2015 yılından beri Bodrum’da devam ediyor.

Kendimi arama yolculuğum, çocukluk ve gençlik yıllarımdaki sorgulamaları saymazsak, hayatın beni içsel olarak sıkıştırması ile başladı. Okuduğum tüm kitaplar, mutlu olmak için insanın kendini değiştirmesi gerektiğini söylüyordu ama hiçbiri kendimi nasıl değiştireceğimi tam olarak söylemiyordu. Kendimi değiştirmenin ve mutluluğa ulaşmanın yöntemini ararken daha önceden de araştırdığım ve bilgi sahibi olduğum Reiki’ye uyumlanmaya karar verdim. 2015 senesinde Usui Reiki ile başlayan yolculuğum, 2017 yılından itibaren Gurdjieff’in 4.Yol Öğretisi ile devam etti. 2018 senesinde Bütünsel Yaşam Koçluğu ve 2020 yılında da EFT Eğitimi aldım. 2020 senesinin Aralık ayında Yoga, Nefes ve Meditasyon çalışmaları hayatıma eklendi. Yaşadığım içsel bir çekilim sonucunda, 2021 yılının Şubat ayında, 4.Yol Öğretisinden Tasavvuf Öğretisine geçiş yaptım.

Bugün kendimi dönüştürmeye Tasavvuf Öğretisi ile birlikte Reiki, EFT, Yoga, Nefes ve Meditasyon teknikleri ile devam ediyorum.

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler