top of page

BİTPAZARI BİTİŞİK YAZILIR

Güncelleme tarihi: 10 Mar


Bu sayıda bitpazarı gezmelerimden bahsedeceğim. Henüz tam bir müdavim olmasam da, az kaldı farkındayım. Bugüne kadar Esenler, Dolapdere, Tuzla ve Kadıköy bitpazarlarına gittim. Neredeyse her hafta sonu (tabii fotoğrafa çıkmıyorsam) birindeyimdir mutlaka.

Yalova bitpazarına da gitme şansı buldum. Üsküdar, Feriköy ve Ataşehir’e henüz gidemedim, ama ziyaret listemde burada kurulan bitpazarları.

Çocukken bitpazarında bit satılır sanırdım. Bazılarına göre de çer çöp gereksiz şeyler satılır buralarda. Ayrı bir kültürdür bitpazarı alışverişi benden söylemesi.

“Bitpazarı bir kültürdür, siz seversiniz ya da sevmezsiniz beni ilgilendirmez” esprisini yapmadan geçemeyeceğim. 😊 Şaka bir yana benim gibi nostalji severler için de birebir.

Bazen sadece gezme oluyor, elim boş dönüyorum eve. Bazen de hiç almayacağım pek çok tatlı şeyle dönüyorum. Ama yine de mutlu ayrılıyorum günün sonunda. Genelde ve en çok eski basım kitap, vintage objeler, porselen fincan, kadeh, fotoğraf ile ilgili bir şeyler arıyorum; her şeye bakıyorum tabii.

Neden bitpazarı denmiş peki? Bana en yakın gelen hikayeyi paylaşayım. 1860’larda ilk kez Fransa’da kurulmuş bu ikinci el pazarı. “Flea market” adı İngilizce birebir çeviri ile bizim dilimize de bitpazarı olarak geçmiş. Bitlerin yerleştiği eşyaların satıldığı ya da takas edildiği yerlermiş buralar. Bizim kültürümüzde tam olarak 2. el giysi ya da eşya kullanımı henüz yurtdışındaki kadar yaygın ve revaçta değilse bile; dönüşüp, el değiştirme ve yeniden hayata kazandırma misyonu olduğu için ben takdir ediyorum açıkçası.

“Eskiye rağbet olsaydı bitpazarına nur yağardı” demişler bizim kültürde, fakat ben gelecek görüyorum. 2. el kültürü ya da vintage diyelim süsleyerek, biraz moda oldu sanki bu ara.

Biraz anekdotlarımı paylaşayım o zaman.

Bizim Kadıköy bitpazarında eskiden sadece nakit para ile alışveriş olurdu. Ama artık pazarın en yaşlı satıcısı bile iban veriyor. Teknoloji hepimiz için; bu güzel bir gelişme tabii, bazen para çekme makinesi bulmak gerçekten zor. Geçenlerde yine paramı planlamadığım şeyleri almaya harcamıştım ve yalnızdım; 100 Tl gönderdim bir amcanın iban’ına. Şunu da belirtmeden geçmeyeyim acemi bitpazarı müşterileri için; pazarlık sünnettir bu açık hava müzelerinde.

Peki neler bulabilirsiniz?

Bilgisayar oyunları, atariler, dekoratif eşyalar, kıyafetler, dergiler, kartpostallar, eski paralar, posta pulları, takılar, biblolar, tablolar, rozetler, oyuncaklar, kaset, cd, bilgisayar parçaları, kablolar, şarjlar, eski radyolar, eski fotoğraflar ve hatta eski mektuplar, not defterleri, her sayfası doldurulmuş günlükler…

Başka? Porselen fincan arayan çok gördüm mesela, porselen stantlarında. Bir de karakter oyuncakları arayan koleksiyonerler var, yabana atılmayacak sayıda hem de.

Bitpazarlarında zaman zaman antika eserlere de denk gelebilirsiniz. Dikkat edin derim.

Tezgahlarda sohbet de koyu olur, hem tezgah sahipleriyle hem de diğer gezerler ile. Arkadaş olursunuz satıcılarla; artık bir alırsınız ikinciler hediye edilmeye başlar; bana öyle oldu. 😊

Ne olduğunu bile bilmediğim onca eşya ya da parça arasında “bu nedir” diye diye zevkle dolaşıyorum tezgah aralarında, henüz dayak da yemedim. 😊 Çoğu eski paslı ilk kez gördüğüm şeyler. Bilgilendim, merakımı giderdim, öğrendim pek çok şey. Yeni insanlarla ve bakış açılarıyla karşılaşmak en sevdiğim etkinlik.

Hem ayrıca stantlarda aradığını bulan insanların sevincini görmek de güzel, arayıp bulamadığını bulup kavuşanlar cennetinde.

Bir de pazar günleri kurulan antika pazarı var ki, zamanda yolculuk yapıyorsunuz adeta, gramofondan gelen eski taş plak melodisi ile. Eski günleri yad ettirir size bu nostaljik yolculuk. Sonra bir saksafon sesi eşlik eder yolculuğunuza. Yüzünüze bir tebessüm yerleşir, bu tedavülden kalkan ürünler diyarında.

Eskiye özlem duyanların müdavim olduğu bu yerler için, ön yargılarınızı kırın.

Hayat akıyor bize aldırmadan ve her şey eskiyor; tarihe karışıyor. Birkaç saatinizi bu özel yerler için ayırın, farklı bir deneyim için buna değer. Pişman olmayacaksınız.

Bence bitpazarında herkese göre bir şey var. 😊

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione

Mart

1/2

Varoluş Dergisi, 2013 senesinden bu yana internet üzerinden okuyucuları ile buluşmakta.

  • Instagram
  • Facebook

Tüm yayın hakları saklıdır © 2035 Varoluş Dergisi

bottom of page