Varoluş Dergisi

HIZ’A DUR DİYEN, SAKİN GÜÇ TAİ CHİ

Tai Chi, Meditasyon esnasında hareketsiz durmaktan rahatsız olan zamanın Tao’cu Üstatları tarafından geliştirilen yavaş, dingin, meditasyon halini bozmayan, sağlığı koruyan hareketli bir sistem olarak başlamıştır.

Müzikle gerçekleştirilen, zarif bir tarzda yapılan hareketlerden meydana gelir.

Tam olarak M.Ö. 2000 Yılında Çin Tapınaklarında ortaya çıktığı düşünülen Tai Chi, savunma sporu olarak (Tai Chi Chuan: En Mükemmel Yumruk) yapılmaya başlanmış, şimdilerde Çin Yogası olarak da adlandırılan bir Çin Egzersizidir. (Thai Chi: Yin Yang Dengesi)

Japoncası qi, Çincesi chi olan en temel anlamıyla enerji demek olan şeyi, eklemleri açarak tüm vücuda dolaştırma edinimini gerçekleştirdikten sonra toprağa salmayı sağlayan hareketler bütünüdür.

Bu kadar hızlı bir yaşamın içinde dengeyi ararken vücudun kaskatı kesilmesine karşı uygulanan bu teknik, ismini hayvanlardan ve doğadan alan yüzün üzerindeki Tai Chi pozisyonuna sahiptir. Bu pozisyonlar, nefes almaya eşgüdümlü ritmik hareket kalıplarını içerir ve bu hareketler için sağlanan yoğunlaşma, sizi rahatsız eden düşünceleri bir kenara bırakarak anı yaşamaya zorlar.

Ruh, beden, zihin dengesini sağlamaya yarayan bu egzersizde tüm hareketler alt karın boşluğunda bir miktar havanın sıkıştırılmasıyla yapılır. Sıkışma şiddetindeki artmaya ve azalmaya bağlı olarak, sırasıyla kollar dışarı ve yukarıya ya da içeriye ve aşağı doğru hareket eder. İnsan karnının alt orta noktasında meydana gelen sıkışma, gücün ana kaynağıdır ve bu noktaya çok önemli nokta ‘Tan Tien’ denir. Bu teknikler yapılırken, düşünce alt karın noktasına yoğunlaşır ve teknikler zihin, vücut ve enerji koordineli biçimde çalışır. Çünkü Tai Chi Chuan teknikleri vücut uzuvlarından ziyade iç enerji kuvvetiyle gerçekleştirilir. Tai Chi prensiplerinde ‘Push-Hands’ denen, iki insanın yaptığı egzersizler de vardır ve bu çift olarak yapılan egzersizler, zaman içinde o iki insan arasında enerjik bir bağa ve bir diğerinin ‘Chi’sine (yaşam enerjisine) cevap vermesine kadar uzanır. Yogaya benzerliği ile dikkat çekse de, Yoga, vücut ağırlığını kollara yüklerken, Tai Chi bacakları kullanır ve daha esnektir.

Bilim adamları tarafından içsel stres ve strese bağlı birçok hastalığa da iyi geldiği kanıtlanmış olan Tai Chi’nin, Çinlilerin anlatımıyla, insanı, bir çocuk kadar ‘ben’ duygusundan uzak, bir oduncu kadar sağlıklı ve bir bilge kadar sakin ve huzurlu yaptığıdır.

Alıntılar

www.mmo.org.tr

Tai Chi Başak Arpacıoğlu Criturk Röportajı

Ekşi Sözlük

Varolus Dergisi

Yorum yap

İnternet üzerinden dijital yayın hayatına ilk olarak 2013 yılında başlamış olan Varoluş Dergisi, kısa bir aradan sonra şimdi yeniden okurları ile birlikte. Değerli yazarlarımız, Spiritüalizm, Reiki, Yoga, Astroloji ve Yaşam alanlarında, siz değerli okurlarımız için yazıyor…

Arşivler